Wat is GPS?

Het Global Positioning System (gps) is de commerciŽle naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat in 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door het Amerikaanse leger.
Het systeem bestaat uit minimaal 24 werkende satelieten (in 2008 waren er 35 werkende satelieten) die in 6 vaste banen rond de aarde draaien en elk een eigen signaal uitzenden. Met de ontvangst van minimaal vier van deze satellieten kan een gps-ontvanger zijn positie op aarde bij benadering (op ca. 10 meter nauwkeurig) bepalen.

Hoe werkt het?


In de satellieten zitten naast een computer ook meerdere zeer preciese atoomklokken. De baan van de satelliet is bekend. De satelliet zendt een digitaal radiosignaal uit met de exacte plaats waar hij is en wat zijn baan is, samen met de exacte tijd. Omdat dit uitgezonden bericht tijd nodig heeft om bij jou te komen zou je, als je een klok had die exact op tijd stond met de klok in de satelliet kunnen meten hoe lang het signaal erover gedaan heeft.

Omdat de positie van de satelliet ook in het signaal zat kan n.a.v. de informatie van 1 satelliet een cirkel op de aarde getrokken worden waar je kan zijn. Door een tweede satelliet te gebruiken ontstaan er twee cirkels die elkaar twee keer snijden. Met een derde satelliet wordt duidelijk op welk snijpunt je staat. Omdat het hier niet om een tweedimensionaal maar een driedimensionaal systeem gaat is een vierde satelliet nodig. De satellieten maken dan ook geen (onzichtbare) cirkels maar bollen.

Extra ingewikkeld wordt het doordat de klok in je GPS ontvanger (totaal) niet nauwkeurig is. Daarom is er een extra berekening nodig waarbij de verschillende afstanden en tijden worden doorgerekend om tot een tijd te komen die voor jou geldt. (Dat kan door net zo lang te rekenen tot de bollen elkaar exact op 1 punt snijden.) De hierboven genoemde vierde satelliet is ook noodzakelijk om deze tijd precieser te bepalen

Bron: Wikipedia en deels Geowegwijs

Via deze link vind u de uitleg in presentatievorm voor volwassenen en oudere kinderen


In de koffer met de GPS-ontvangers zitten uitgebreide (gelamineerde) informatiebladen over de GPS, het gebruik ervan, geocaching en het werken met coordinaten.

www.geowegwijs.nl